Később lépnek életbe a radikális banki változások

Aki ezt elmulasztja, annak pocsékul fog indulni a novembere

Az Európai Bankhatóság (EBH) 2019. június 21-én kiadott véleménye lehetőséget biztosított a nemzeti hatóságok számára, hogy egyedi felkészülési időt adjanak a pénzforgalmi szolgáltatók számára a bankkártyákkal kezdeményezett elektronikus e-kereskedelmi fizetéseknél az erős ügyfélhitelesítés feltételeinek kialakítása érdekében – emlékeztetett Patai Mihály.

A jegybank feltérképezte a hazai szereplőket, és azt tapasztalta, hogy nem készültek fel maradéktalanul
arra, hogy a bankkártyákkal kezdeményezett elektronikus fizetéseket az új szabályok szerint lehessen lebonyolítani 2019. szeptember 14-től. Kiderült az is, hogy gyakorlatilag senki nem tudja alkalmazni az erős ügyfélhitelesítést önállóan, vagy ha mégis megteszi, akkor a vásárlók nem tudnak fizetni az internetes áruházakban – ismertette az MNB alelnöke.
Az úgynevezett PSD2 szabályozási csomag az egész EU-ban életbe lépne szombattól, több, a bankolást érintő szigorítással.
Turzó Ádám, a Portfolio elemzője korábban arról tájékoztatta az InfoRádiót, hogy a módosítások után az egyszerűbb banki tranzakciók során is szembesülhetünk új metódusokkal. Az új szabályok szerint az egyik leglényegesebb változás a bankkártyás fizetéseket érinti.
Többszintű azonosítást vezetnek be a bankok, ami a gyakorlatban úgy fog kinézni, hogy online vásárláskor valamilyen módon a mobiltelefonunkra fogunk kapni egy további azonosítót – sms-t, QR-kódot vagy mást –, amire a PIN-kód mellett szükségünk lesz vásárláskor. A fizikai térben elfogadja a szabályozó a bankkártya birtoklását egy faktornak, így annak esetében tulajdonképpen más azonosításra nem lesz szükség, magyarázta.
A szakértő szerint ugyanakkor azzal is találkozhatunk, hogy egy 5000 forintot nem meghaladó, érintéses fizetés esetén meg kell adni a PIN-kódot, holott ez korábban nem így volt.

Nyitókép: Pixabay


Source link