Nagy fejlesztésekről beszélt Szijjártó Péter, miután kínai partnerével tárgyalt

Nagy fejlesztésekről beszélt Szijjártó Péter, miután kínai partnerével tárgyalt


Az együttműködés Kínával Magyarország érdeke, ezért ezt “nem adjuk fel” – mondta Szijjártó Péter kínai partnerével, Vang Jível közös sajtótájékoztatójukon, ahol rendkívül jónak nevezte a magyar-kínai politikai, gazdasági, kereskedelmi és kulturális kapcsolatokat.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy ma Kína az első számú EU-n kívüli kereskedelmi partner. A kínai cégek továbbra is vonzó befektetési célpontként tekintenek Magyarországra, beruházásaikkal új technológiákat hoznak Magyarországra, amivel nagy mértékben segítik a magyar gazdaságot a dimenzióváltás sikerességében.

A külgazdasági és külügyminiszter felidézte, hogy Magyarország volt az első EU-tagállam, amely aláírta az Egy övezet, egy út stratégiához kapcsolódó kétoldalú megállapodást, a kezdeményezésre “az új eurázsiai együttműködés alapjaként tekintünk”. Európa érdeke a lehető legszorosabb és leghatékonyabb együttműködés Kínával.

Szijjártó Péter kitért arra:

a magyar és kínai vállalatok együttműködésének ösztönzésére 632 millió dolláros hitelkeret nyitottak az Eximbanknál.

Két nagy kínai bank is megjelenik hamarosan Magyarországon, közvetlen légi járatok indultak a két ország között, és újabb járatokat készítenek elő, továbbá újabb közös egyetemi program indulhat. Hozzátette,

a Budapest-Belgrád vasútvonal megépítésére vonatkozó hitelszerződés tekintetében a legfőbb kérdésekben egyetértésre jutottak, remélhetőleg a végső hitelbírálati döntés mielőbb megszületik.

Vang Ji kiemelte: a bizonytalanság és nemzetközi instabilitás korában Magyarország mindvégig kiállt Kína mellett, megbízható partner, ezért Kína továbbra is támogatja Magyarországot, szerinte a magyar-kínai kapcsolatok kiváló példája annak, hogy különböző méretű és berendezkedésű országok is baráti kapcsolatokat ápolhatnak.

Orbán Viktor kormányfő is fogadta a Budapesten tárgyaló kínai külügyminisztert. A Karmelita kolostorban tartott megbeszélésről kiadott közlemény szerint Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy idén ünnepeljük a két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének 70. évfordulóját, ami Magyarország története szempontjából is egy jelentős esemény. Azt a leckét hordozza – mondta -, hogy sohasem lehet tudni, mire jó egy barátság; hetven évvel ezelőtt a magyarok nem gondolták volna, hogy milyen nagy jelentősége lesz ennek a kapcsolatnak.

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Source link