Nagy horderejű változás a láthatáron, célkeresztben az áfacsalók

Nagy horderejű változás a láthatáron, célkeresztben az áfacsalók


Az Európai Unió legfrissebb adócsomagjában – ahogyan az már korábban is előfordult – több olyan, áfát érintő változás szerepel, amelyet egyértelműen az EU szintjéről kezdeményeztek. Ilyen volt például a közösségen belüli értékesítések dokumentálása, vagy a vevői készletek áfakezelése. Most újabb szabályokat készítenek elő, az egyik miatt megszűnhet a határt átlépő áfamentes kereskedelem – a cél az áfacsalások visszaszorítása.

Hazai áfa, változás a számlaadásban

Bár a magyar jogszabályokban még nem látható, de a tanács elfogadott egy módosítást, amely értelmében 2021-től minden tagállamban hatályba kell hogy lépjen a távértékesítésekre vonatkozó áfaszabályok legújabb változtatása, emelte ki Farkas Gábor, a PwC igazgatója az InfoRádiónak nyilatkozva.

A jelenlegi szabályozás értelmében Magyarországról például – egy bizonyos, tagállam által meghatározott értékhatárig (jellemzően 10 millió forint körüli értékhatárig) – magyar áfával történik az értékesítés magánszemélyek részére az EU-n belüli országokba. Ezen összeg fölött pedig a német áfát kellett megfizetni, úgy, hogy a cég be is jelentkezett a külföldi adóhatósánál.

A 2021-től életbe lépő módosítás után viszont – néhány kivételtől eltekintve –

annak a tagállamnak az áfáját kell kifizetni, ahova az értékesítés történik, de Magyarországon,

és majd a magyar adóhatóság fog a külföldi társhatósággal elszámolni, ismertette Farkas Gábor. A cégeknek emiatt érdemes előre informálódniuk, mondjuk arról, hogy hogyan fognak tudni számlát kiállítani, megjeleníteni a külföldi áfát.

Erős lobbi az áfamentesség eltörléséért

Egy egy nagyobb horderejű változás is készülőben van, az áfacsalások elleni küzdelem jegyében, hívta föl a figyelmet a szakember: van egy erős tervezet arra, hogy “2022 év közepétől

megáfázzák az eddigi áfamentes közösségen belüli értékesítéseket.

Magyarul, ha egy hazai adóalany értékesíteni kívánna egy terméket egy másik uniós cégnek, áfát kellene fölszámítani, és nem lehetne alkalmazni azt a mentességet, amely jelenleg minden EU-s értékesítés alkalmával adott”, magyarázta a PwC adó- és jogi tanácsadás igazgatója.

Nyitókép: Pixabay

Source link